AJVAR ČISTI ORGANIZAM I POMAŽE DA SMRŠAMO: Gastroenterolog savjetuje da biramo crvene, velike i teške paprike - Glas Regije

AJVAR ČISTI ORGANIZAM I POMAŽE DA SMRŠAMO: Gastroenterolog savjetuje da biramo crvene, velike i teške paprike

Nije učitano

Sezona je ajvara, a doktor je objasnio kako da prepoznate najbolje paprike na pijaci, kako ajvar pomaže da smršamo i da li sadrži vitamin C.

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu tv Prva o omiljenoj namirnici punoj vitamina C, od koje trenutno pravimo zimnicu.

Paprike su “bomba” za imunitet, a ajvar jedan od omiljenih oblika zimnice. Međutim, mnogi ne znaju za šta je ovaj namaz odličan kada je zdravlje u pitanju, i vjeruju u jednu zabludu. Najpre, ajvar je odličan saveznik probave jer ubrzava prolazak hrane kroz digestivni trakt, i omekšava stolicu ukoliko vas muči zatvor.

– Tranzit kroz crijeva je brži ako je mljeveno, a moram malo da razoračam ljude, ja volim ajvar ali je njegova hranljiva vrijednost mala. Ako držite dijetu, možete da ga jedete – rekao je on. 

Najveću količinu vitamina C paprike ipak izgube tokom procesa pripreme, pa ako želite da povećate unos, jedite ih svježe. Profesor Perišić ajvar savjetuje za doručak.

– Slatko ga je pojesti, ali nutritivna vrijednost je mala. Jedite ga kao premaz, imaćete gubitak na kilaži, stavite slobodno nekoliko kašika, ne morate da štedite. I imaćete normalnu stolicu, za doručak bih ga svakako preporučio. Parče hljeba, maslac i ajvar, to je odlično za stomak – rekao je on.

-Ajvar vam je ukusan, i mirisan, i ako je dobro odabrana paprika, pa to je top. Ali, jedino pomaže da brže svarimo hranu koju smo pojeli uz ajvar – rekao je on.

Kako prepoznati dobru papriku za ajvar?

– Paprika mora biti crvena, velika kao slonovsko uho, i teška. Mesnata mora da bude! Samo onda je prava za ajvar. Paprika se izgubi u ajvaru, ali ostaju vlakna, to je vrlo značajno. Ta vlakna pokupe i karcinogene, oni moraju što prije van iz nas kroz stolicu, i tu je paprika važna, ona će sve to potjerati napolje u roku od par sati. Da pojedete tri puta dnevno po 20 grama ajvara, to su dvije kašike. Imaćete meke stolice pet puta dnevno. Jedite slobodno i bez hljeba, ja tako radim, samo kašikom jedem ajvar bez ičega drugog – rekao je on, prenosi Mondo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *