"MLADI ODLAZE JER SU SITI NEPRAVDE": Snežana Šešlija, Zvijezda Doboja i borac za prava ugroženih (FOTO)) - Glas Regije

„MLADI ODLAZE JER SU SITI NEPRAVDE“: Snežana Šešlija, Zvijezda Doboja i borac za prava ugroženih (FOTO))

Nije učitano

Prevareni potrošači, djeca sa teškoćama i njihovi roditelji, povratnici, nadareni studenti, građani koji se žale na krađu na izborima…

Mnogi od njih su u protekle dvije decenije bar jednom zakucali na vrata Udruženja građana „ToPeer“ u Doboju.

Snežana Šešlija, osnivačica i izvršna direktorka ovog udruženja, po obrazovanju učiteljica i „nedovršena psihologinja“, po zanimanju je borac protiv nepravde i diskriminacije.

– Borimo se za dobrobit zajednice, za to da građani budu aktivni učesnici u odlučivanju – kaže Snežana.

Ovce u centru grada

Ponosna je što je kroz udruženje, koje je sa grupom prijatelja osnovala 2002. godine, prošlo na desetine aktivista i zaposlenih saradnika i da je četvoro njih tu dočekalo penziju. Ali, tužna je što su mnogi mladi aktivisti otišli iz BiH.

– Mladi odlaze, ne samo zbog loše ekonomske situacije, nego i zato što im je dozlogrdila nepravda. Moramo se, dakle, boriti protiv nepravde, inače ćemo ostati bez mladog svijeta – kaže Snežana.

Snežana je u Doboj došla iz Beograda: prvi put zbog ljubavi, drugi put da „nervira moćnike“ i pomogne Dobojlijama, koji su s vremenom postali njeni sugrađani.

Još se sjeća kako je sve počelo borbom za prava djece sa poteškoćama, koja su bila skrivena u udaljenim selima, i za osnivanje Centra, u kojem ta djeca danas imaju dnevni boravak, pomoć logopeda, defektologa, psihologa…

Negdje u isto vrijeme, u Doboj, Maglaj, Teslić, Zavidoviće vraćali su se ljudi, koji su pobjegli od rata i progona. Pristizale su i donacije, ali mnogi strani donatori nisu znali šta je povratnicima zaista potrebno.

– Tako su porodicama iz centra Doboja donirali plastenik, ovna i četiri ovce da „obnove domaćinstvo“. I ljudi, šta će, rasprodaju to i opet nemaju ništa – prisjeća se Snežana.

Aktivisti „ToPeer“ su reagovali. Potrudili su se da jedan mladić sa invaliditetom dobije računar i on danas ima svoj knjigovodstveni biro.

– Mladoj frizerki iz Teslića smo kupili bicikl i opremu za frizeraj. Obilazila je biciklom sela i šišala ljude, a danas ima svoj salon – priča Snežana.

Tako je i jedan zidar dobio skelu, a stolar alat za svoj zanat. I povratak je postao zaista održiv.

Praćenje izbora uzaludan posao

Sa istom posvećenošću, Snežana i njeni drugari se danas bore za zaštitu prava potrošača dobojske regije. „ToPeer“ je sertifikovana organizacija za ovu oblast. Upravo završavaju projekat za zaštitu potrošača u elektronskoj trgovini.

Kao dio koalicije „Pod lupom“, ovo udruženje je u nekoliko izbornih ciklusa imalo svoje posmatrače na izorima.

– U Doboju to je prilično izazovan zadatak. Bez institucionalnih promjena, praćenje izbora je skoro uzaludan posao – kaže Snežana.

Nije učitano

Uzaludnom se, na prvi pogled, čini i borba da se građani u zajednicama etažnih vlasnika i u mjesnim zajednicama aktiviraju kako bi zaštitili svoje interese.

– Pokušavamo da građane osnažimo da bi mjesne zajednice postale finansijski održive, ali to teško ide, jer oni nemaju kapaciteta da pišu projekte, pa uglavnom zavise od lokalne vlasti i lokalnih budžeta – kaže Snežana.

A lokalne javne finansije su, kaže, krajnje netransparentne. Javni pozivi za dodjelu novca organizacijama civilnog društva i mjesnim zajednicama nisu javni, novac se dijeli „odokativno“, ne podnose se izvještaji.

I sa tim su se uhvatili u koštac i predložili da se u Doboju, pri Skupštini grada, osnuje savjet mjesnih zajednica. Da budu bliže izvoru informacija i gradskoj kasi.

Borci za pravdu beskućnici

Uz mnoge druge aktivnosti „ToPeer“ je zaslužan i za održavanje naučno istraživačkog kampa, u kojem je, uz podršku SAD, učestvovalo 100 studenata iz svih krajeva BiH. Ispostavilo se da među talentovanim studentima nema razlike u prepoznavanju i rješavanju problema.

– Na kraju je objavljen zbornik, u kojem su ti mladići i djevojke objavili svoje prve naučne radove – kaže Snežana.

Ima toga još, teško je i pobrojati šta je sve ovo dobojsko udruženje uradilo za svoj grad i regiju. Ali, nakon svega su postali – beskućnici.

Nije učitano

Stara zgrada u kojoj „ToPeer“ ima sjedište se urušila. Doslovno su ostali bez krova nad glavom. Drugi prostor od grada nisu dobili i danas aktivisti rade svako u svojoj kući. Ali, ne odustaju. Uporan je to soj!

Upornost i aktivizam Snežane Šešlije prepoznali su i u Fondaciji „Fridrih Ebert“ u BiH i uvrstili je u projekat „Zvijezde Doboja“.

Cilj ovog projekta je da javnosti predstavi žene koje su uradile mnogo za napredak svoje zajednice, a medijski su marginalizovane.

ŠTA ZNAČI “TOPEER”?
Naziv dobojskog Udruženja građana „ToPeer“ za mnoge je enigma. Ovo je, u stvari, akronim za poruku „tolerancijom protiv različitosti“.

– To ne znači da smo mi protiv različitosti. Naprotiv, smatramo da smo svi mi, na neki način, različiti, ali jednako vrijedni. U suštini, trudimo se da u zajednici prepoznamo i rješavamo probleme koji se tiču manjine do koje nikom nije stalo – objašnjava Snežana Šešlija.

IZVOR: Srpskainfo

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *