Skandal sa vakcinama u Doboju digao institucije na noge - Glas Regije

Skandal sa vakcinama u Doboju digao institucije na noge

Nije učitano

Građani Doboja koji su prošle sedmice, umjesto protiv korone, greškom vakcinisani protiv sezonskog gripa, biće pod nadzorom svog ljekara. Kod njih, za sada, nema neželjenih reakcija, piše SrpskaInfo.

Ovo je rekao direktor Instituta za javno zdravstvo RS, Branislav Zeljković, nakon skandala koji se desio u dobojskom Domu zdravlja, u kojem je osam osoba umjesto Sinofarmom vakcinisano Vaksigripom, o čemu je Srpskainfo ekskluzivno pisala.

Zeljković je objasnio da Vaksigrip ne utiče na primanje vakcine protiv korone, te da će građani u što kraćem roku dobiti dvije doze ovog cjepiva. Poručio je da tek treba da se ustanovi da li je istekao rok Vaksigripu, koji su građani Doboja primili umjesto Sinofarma.

– Rok trajanja vakcina je, inače, godinu dana i nakon toga postoji prelazni period u kojem je moguće primiti vakcinu. Takođe, nisu upotrebljene sve vakcine protiv virusa influence, određena količina je ostala u frižiderima – objasnio je Zeljković.

ODGOVORNOST

Poručio je da građani ne treba da vode računa o tome koju vakcinu primaju, jer je to odgovornost zdravstvenih radnika.

– Postoji prostor da se dese greške, ali se on mora maksimalno smanjiti. Preliminarni izvještaj o slučaju u Doboju je u pripremi, pa ćemo vidjeti kako je došlo do toga da se građanima da vakcina protiv gripa – poručio je Zeljković.

I iz Doma zdravlja Doboj potvrdili su da je grupa građana, umjesto vakcine protiv korona virusa, greškom dobila vakcinu protiv sezonskog gripa, ali nisu objasnili kako je, konkretno, došlo do ovog nemilog slučaja.

Saopštili su da je, odmah po saznanju o ovom događaju koji se desio 31. jula, proces vakcinacije zaustavljen, a radnica M.P, koja je napravila grešku, udaljena s radnog mjesta.

– Vakcinaciju su nastavili drugi radnici naše ustanove. U ponedeljak, 2. avgusta, u sedam časova ujutro, urgentnim dopisom o neželjenom događaju obaviješteni su Institut za javno zdravstvo RS, Policijska uprava Doboj i Republička uprava za inspekcijske poslove RS, sa zahtjevom za hitno preduzimanje mjera za rješavanje ovog slučaja – navodi se u saopštenju.

POSLJEDICE

Iz Doma zdravlja Doboj naglasili su da su doktori zaposleni u Službi porodične medicine odmah obavijestili osobe koje su primile vakcinu protiv sezonskog gripa.

– Ti ljudi su upoznati s dejstvom vakcine protiv sezonskog gripa, te da ne postoji opasnost po njihove živote i zdravlje, niti neke eventualne posljedice – istakli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dodaju da će se o odgovornosti radnice u procesu vakcinacje, po okončanju istražnih radnji, izjasniti nadležne institucije.

– Do okončanja ovog postupka neće biti dodatnih saopštenja za javnost, s ciljem omogućavanja nesmetanog sprovođenja istrage – poručili su iz dobojskog Doma zdravlja.

Iz Policijske uprave Doboj saopštili su da rade po prijavi da je jedna radnica dobojskog Doma zdravlja greškom dala vakcine protiv sezonskog gripa umjesto vakcine protiv korona virusa.

– Sektor kriminalističke policije preduzima aktivnosti s ciljem provjere navoda iz prijave da je radnica dobojskog Doma zdravlja, umjesto Sinofarma, greškom dala Vaksigrip – saopšteno je iz policije.

SUPERVIZIJA

Kako su pojasnili, ovaj događaj im je 2. avgusta prijavio Dom zdravlja Doboj, a o tome je obaviješteno i nadležno dobojsko Okružno javno tužilaštvo.

U Ministarstvu zdravlja RS kažu da očekuju informacije od nadležnih institucija zaduženih za sprovođenje procesa vakcinacije, koje su zatražili odmah po dobijanju informacija o događaju u Doboju.

– Domovi zdravlja u RS, kao i druge zdravstvene ustanove koje su zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije zadužene za organizaciju vakcinacije protiv kovida 19, odgovorni su za sprovođenje tog procesa. Podsjećamo da su nadležne institucije obezbijedile sve što je potrebno za nesmetano odvijanje procesa vakcinacije u RS – rekli su za Srpskainfo u ovom ministarstvu.

Dodaju da je ministar zdravlja ranije imenovao timove čiji je zadatak supervizija procesa vakcinacije u zdravstvenim ustanovama u RS.

– Ovi timovi su počeli s radom na terenu – poručuju iz MZSZ.

NAKNADA ŠTETE

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano je da pacijent koji zbog stručne greške zdravstvenog radnika pretrpi štetu na svom tijelu ili ako zbog stručne greške dođe do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, ima pravo na naknadu štete. Na zahtjev direktora zdravstvene ustanove, nadležna zdravstvena komora imenuje komisiju za utvrđivanje stručne greške. Nadležna zdravstvena komora dostavlja nalaz i mišljenje komisije resornom ministarstvu i podnosiocu zahtjeva radi ostvarivanja prava.

Stručni nadzor nad sprovođenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti obavlja Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, preko komisija ili pojedinaca sa liste eksperata. Po obavljenom stručnom nadzoru, pojedinac ili komisija podnosi izvještaj o zatečenom stanju i predlaže mjere koje treba preduzeti, ako takvo stanje nije zadovoljavajuće.

(IZVOR: SrpskaInfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *