PRITISAK MJEŠTANA URODIO PLODOM: Skupština opštine Petrovo traži obustavljanje geoloških istraživanja na Ozrenu - Glas Regije

PRITISAK MJEŠTANA URODIO PLODOM: Skupština opštine Petrovo traži obustavljanje geoloških istraživanja na Ozrenu

Nije učitano

Skupština opštine Petrovo je zadužila načelnika da od nadležnog ministarstva traži da preispita zakonitost izdatog rješenja „Medenom brijegu“, te, da od ministarstva i izvođača detaljnih geoloških istraživanja traži obustavljanje svih istražnih radnji na teritoriji opštine Petrovo.

Razmatrajući Informaciju o geološkim istraživanjima koja na teritoriji opštine Petrovo vrši „Medeni brijeg“ doo Bijeljina, na prijedlog načelnika opštine Petrovo Ozrena Petkovića, odbornici Skupštine opštine, na današnjem zasijedanju, su donijeli zaključak u kom je navedeno da zbog iskazanog nezadovoljstva i zabrinutosti građana oko zaštite životne sredine, Skupština opštine ne podržava detaljna geološka istraživanja na svojo teritoriji.

Kako je izvjestio MediaCentar Petrovo, Skupština je zadužila načelnika da od nadležnog ministarstva traži da preispita zakonitost izdatog rješenja „Medenom brijegu“ te da od nadležnog ministarstva i izvođača detaljnih geoloških istraživanja traži obustavljanje svih istražnih radnji na teritoriji opštine Petrovo.

„Moja stranka je Opština Petrovo i građani naše opštine. Slušajući glas naroda proteklih dana i konsultujući se sa svojim saradnicima, predložio sam ovaj zaključak koji je prihvatilo 13 od 15 prisutnih odbornika“, rekao je načelnik Petković, izrazivši stav da tamo gdje građani pokažu nezadovoljstvo to se mora poštovati.

Podsjećamo, nakon pisanja portala Antikorupcija.info o nezadovoljstvu mještana tih mjesnih zajednica, a posebno Sočkovca, o geološkim istraživanjima u ovoj opštini, pa i proširenju na područje Doboja, reagovali su građani ove opštine. Održan je i sastanak predstavnika nezadovoljnih MZ, rukovodstva opštine, privrednika i odbornika sa predstavnicima firme “Medeni brijeg”. Građani su se tek na tom sastanku, krajem protekle nedjelje, upoznali sa namjerama investitora kojem je koncesiju 26.4.2021. godine izdalo Ministarstvo energetike i rudarstva RS.

U nedjelju 21. novembra je održan i protestni skup na kojem su se mještani Sočkovca, Karanovca i Kakmuža i drugih MZ ove opštine, odlučno usprotivili nameri preduzeća „Medeni Brijeg“ iz Bijeljine da nastave geološka istraživanja u ove tri mjesne zajednice opštine Petrovo, kao i proširenju istraživanja u ozrenskoj opštini. Od Ministarstva energetike i rudarstva RS, kako su zaključili, će zahtjevati da povuče dato odobrenje i time poništi licencu za istraživanja.

Na ovu temu u četvrtak će raspravljati i odbornici Skupštine grada Doboj, čije rukovodstvo je već dalo podršku projektu proširenja na područje Grada. Među lokalitetima naveden je i Gostilj, koji se nalazi na Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a.

(IZVOR: Antikorupcija.info)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *