Od ponedjeljka obavezna zimska oprema, evo šta to podrazumijeva - Glas Regije

Od ponedjeljka obavezna zimska oprema, evo šta to podrazumijeva

Nije učitano

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podsjeća građane da je stupanjem na snagu novog „Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima“, od 1. novembra ove godine do 1. aprila iduće godine obavezno posjedovanje zimske opreme za sva vozila, izuzev motornih vozila na dva ili tri točka, četvorocikla, traktora na točkovima i traktora na gusjenicama.

Iz MUP-a su saopštili da se u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima, pod zimskom opremom podrazumijeva:

  1. Pneumatici za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili
  2. Pneumatici za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka ili
  3. Pneumatici za ljetnu upotebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

„Pod zimskim uslovima na putu podrazumijeva se situacija kada pada snijeg i kada se snijeg nalazi na kolovozu, kada na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega, kada pada kiša i ledi se na kolovozu i kada je kolovoz zaleđen. Za vrijeme zimskih uslova zabranjuje se saobraćaj motornim i teretnim vozilima sa priključnim vozilima koja ne posjeduju zimsku opremu, kao i vozilima koja posjeduju a ne koriste zimsku opremu.“, saopšteno je iz MUP-a.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske će u narednom periodu kontrolisati posjedovanje i upotrebu zimske opreme, a pored toga će isključivati iz saobraćaja motorna i priključna vozila na kojima se nalazi snijeg ili led, a koji bi mogli uticati na kretanje vozila u saobraćaju, odnosno preglednost vozača i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

„Vozačima savjetujemo da na vrijeme izvrše pripremu vozila za nastupajuću zimsku sezonu i provjere tehničku ispravnost vozila, te apelujemo da se pridržavaju propisa kojima je definisana obaveza upotrebe zimske opreme, kako bi svoju bezbjedenost i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju podigli na viši nivo.“, dodaju iz MUP-a.

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *