IZ DERVENTSKOG SDS-a KRITIKUJU: 100 hiljada maraka "bijelog hljeba" za dva bivša funkcionera - Glas Regije

IZ DERVENTSKOG SDS-a KRITIKUJU: 100 hiljada maraka „bijelog hljeba“ za dva bivša funkcionera

Nije učitano

Foto: derventacafe.com

Na trećoj redovnoj sjednici Skupštine grada Derventa na dnevnom redu je usvajanje budžeta ovog grada, kao i donošenje nekoliko odluka vezanih za lična primanja i status funkcionera lokalne uprave, kao i rukovodilaca javnih ustanova koji djeluju na području grada Derventa, saopštili su iz Gradskog odbora SDS-a, i osvrnuli se na velike troškove koje ovaj grad ima zbog isplate takozvanog „bijelog hljeba“.

„Sjednica skupštine odvija se u trenutku dok se još uvijek iz budžeta grada bivšim funkcionerima ove lokalne zajednice, bivšem zamjeniku načelnika, kadru SNSD-a Siniši Jeftiću, kao i bivšem predsjedniku SO Marijanu Кljajiću, članu HDZ-a, isplaćuje potpuno nemoralna i neracionalana kategorija „bijelog hljeba“, a što će građane ovog grada koštati nešto manje od 100.000 konveritibilnih maraka. Podsjećamo da su prosječne plate u gradu Derventa među najnižima u Republici Srpskoj i BiH, a posljedično tome i u cijeloj Evropi. Prema ovim pokazateljima, za iznos „bijelog hljeba“ ili plaćenog nerada, koji će bivšem predsjedniku Skupštine opštine Derventa biti isplaćen, radnik u realnom sektoru grada Derventa mora da radi gotovo 4 godine. Nevjerovatno, ali nažalost tako je.“, saopštili su iz SDS-a.

Među tačkama dnevnog reda je i smanjenje plate gradonačelniku i predsjedniku Skupštine Grada Derventa.

„Podsjećamo da je u ovom trenutku plata gradonačelnika, njegovog zamjenika, kao i predsjednika Skupštine Grada među najvišim u regionu. Tako na primjer, gradonačelnik dvomilionskog Beograda, ozbiljne evropske metropole, za svoj rad prima dva i po puta manju neto platu nego načelnik Dervente. Dva puta manju platu ima gradonačelnik Zagreba, a interesantno je i da za isti iznos predsjednik Srbije mora da radi dva i po mjeseca. Za isti ovaj iznos radnik u realnom sektoru grada Derventa na posao mora između 9 i 10 mjeseci godišnje. Smatramo da je ovo neracionalno, neopravdano i štetno po sve građane našeg grada. Ovo moramo zaustaviti.“, saopštili su iz SDS-a.

Iz SDS-a najavljuju da je namjera skupštinske većine i smanjenje plata rukovodiocima javnih ustanova koji djeluju na području grada Derventa za iznos od 10%.

„Priznaćemo, ne radi se o megalomanskim iznosima, ali smatramo da su i ova primanja neopravdana i neracionalna, posebno ako ih poredimo sa plata zaposlenih u istim javnim ustanovama. Npr. direktorica JU Gerontološki centar u planu rada za 2021. godinu Skupštini grada predlaže povećanje ličnih primanja za oko 20% i ista zaokružuje na 1850 КM. Podsjećamo javnost i građane da je samo na plate rukovodioca u ovoj ustanovi, za vrijeme decenije postojanja, potrošeno više stotina hiljada maraka novca građana koji rade za najniže plate u regionu.“

„Ovakva praksa je sramotna, ekonomski neopravdana i štetna po interese svih građana našeg grada. Šansu koju smo dobili, a koja nam daje mogućnost da ovakvoj parazitskoj praksi stanemo na kraj, nećemo prokockati. Dosta je bilo bahaćenja.“, zaključuju u SDS-u.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *