CHP TRAŽI OD TUŽILAŠTVA: Istražite povezanost Obrena Petrovića sa ubistvom Garića - Glas Regije

CHP TRAŽI OD TUŽILAŠTVA: Istražite povezanost Obrena Petrovića sa ubistvom Garića

Nije učitano

Centar za humanu politiku traži od Tužilaštva BiH da se istraži ubistvo Branislava Garića i povezanost sa tim aktuelnog poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Obrena Petrovića, koji je tada bio načelnik Doboja, piše BN.

Centar za humanu politiku zatražio je od Tužilaštva BiH da istraži ubistvo Branislava Garića s obzirom da postoje, kako navode u saopštenju, saznanja da je optuženi koji je priznao ubistvo izjavio da on nije ubio Garića i da postoji sumnja da je ubica neko drugi, da je ubistvo organizovano i dogovoreno da ga prizna osoba koja nije izvršila ubistvo, da je ubistvo povezano sa kontrolom lokalnih institucija, vladajuće partije, organizovanog kriminala i privatne milionske koristi od prodaje gradskog građevinskog zemljišta i poslovnih prostora, građenja, izmjena regulacionih planova, nabavki i drugih kriminalnih poslova i da su policijski uviđaj, tužilačka istraga, nalaz vještaka i suđenje u kome je optuženi za ubistvo oslobođen bili naručeni, plaćeni i dogovoreni.  

„Potrebno je istražiti povezanost Obrena Petrovića, tadašnjeg dobojskog načelnika, sa ubistvom Branislava Garića, od mogućeg podsticanja do organizovanja ubistva, s obzirom da je Obren Petrović bio najzainteresovaniji za uklanjane ubijenog zbog marginalizovanja i nekontrolisanja koruptivnih poslova, da je nakon ubistva preuzeo potpunu kontrolu nad lokalnim institucijama, vladajućom partijom i kriminalnim poslovima, da je imao kapacitet za korumpiranje policije, tužilaca, vještaka i sudija, upotrebu osobe koja je priznala ubistvo i angažovanje stvarnog ubice i da je imao policijsku, tužilačku, sudsku i drugu zaštitu za ratne zločine i višemilionski kriminal“, kaže se u saopštenju.

Centar za humanu politiku, takođe smatra da treba istražiti odgovornost postupajućeg okružnog tužioca Gorana Rubila i angažovanih policajaca na uviđaju zbog pomoći organizatoru ubistva da prikriju stvarnog ubicu, naručioca i pozadinu, drugih tužilaca koji su ignorisali prijavu ovog centra protiv Obrena Petrovića zbog povezanosti sa ubistvom, sudija u prvostepenom i drugostepenom postupku i vještaka, kao i provjeriti način sticanja višemilionske imovine koja je ostala iza ubijenog.

Branislav Garić ubijen je 26. aprila 2009. godine, oko 13.00 časova iz vatrenog oružja u prostorijama Opštinskog odbora SDS-a u Doboju.

Garić je bio potpredsjednik SDS-a.

Sud u Doboju je utvrdio da je Garića ubio direktor građevinske firme „Građ-promet“ iz Doboja Rajko Savić, koga je 4. marta 2010. godine Vijeće Okružnog suda u Doboju oslobodilo optužbe za ubistvo, jer je u vrijeme tog događaja bio,kako je navedeno u presudi, neuračunljiv.

(IZVOR: BN)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.