10 savjeta za kupovinu laptopa u 2021. godini - Glas Regije

10 savjeta za kupovinu laptopa u 2021. godini

Nije učitano

Foto: freepik

Krenimo sa pretpostavkom da želite laptop koji će bez problema rješavati sve izazove koje pred njega stavite.

Laptopovi su danas postali snažne mašine koje, pored slanja mailova, kuckanja teksta i surfanja po netu, mogu i da služe za obradu fotografije, igranje video igrica, montiranje videa, projektovanja i još mnogo toga.

Glavna prednost laptopa je to što je dovoljno mali da se može nositi svuda bez ikakvog opterećenja, a opet, dovoljno veliki za udoban rad.

Ipak, kupovina dobrog i pouzdanog laptopa nije mala investicija, a novac, ipak želimo pametno da potrošimo i da kupimo najbolje moguće za određen budžet.

Zato, smatramo da je vrlo bitno da pročitate ovaj članak „10 SAVJETA ZA KUPOVINU LAPTOPA U 2021. GODINI“ kako bi svoj novac pametno potrošili i uživali u svojoj mašini.

1. KOJI OPERATIVNI SISTEM ODABRATI ZA VAŠ NOVI LAPTOP?

Početak odabira laptopa kreće od izbora operativnog sistema koji ga pokreće, potrebno je izabrati jedan od tri najzastupljenija operativna sistema: Windows, Mac OS X, Linux.

Važno je da znate da Mac OS X, u principu, radi samo na Apple računarima dok je ostale operativne sisteme moguće instalirati na svakom laptopu.

Kada je u pitanju Linux, ukoliko već znate šta je linux i kako da ga koristite vama vjerovatno nije ni potreban ovaj članak.

Ako se niste sreli sa Linuxom, postoje verzije koje su slične Windowsu, ali mogu postojati programi koji ne rade na ovom operativnom sistemu, a na koje ste možda navikli ili su vam potrebni. Obično je moguće pronaći neku zamenu, ukoliko vam nije problem da se naviknete na tako nešto.

Linux svakako ima svoje prednosti, a jedna od njih je i činjenica da je besplatan i da ima pregršt specijalizovanih verzija (recimo Kali Linux dolazi sa preinstaliranim programima za provjeru bezbednosti računara i računarskih sistema o kojima smo pričali u članku

Linux je najbolje da prvo isprobate pa tek onda, ukoliko vam leži, pređete na njega, zbog raznolikosti linux distribucija preporučujemo vam da probate više različitih distribucija. Postoji mogućnost da stvorite averziju prema ovom sistemu, jer ipak je on pravljen za programere, a kasnije je prilagođavan za obične korisnike.

Ako je Mac OS vaš izbor onda u razmatranje uzimate samo Apple računare. U principu izbor vam je sužen, ali teško da ćete napraviti grešku – izuzev ako laptop kupujete zbog video igrica. Mac računari jednostavno nisu pravljeni za gejmere, mada se i na njima čovek može lepo izigrati.

Ako ste ipak navikli na Windows okruženje, tu jednostavno nema greške, lak za korištenje, moderan korisnički interfejs, međutim i windows ima svoje mane, mi bismo kao glavni nedostatak naveli malo opcija za personalizovanje samog sistema, u odnosu na Linux koji vam daje punu slobodu prilikom uređenja korsiničkog interfejsa prema vašim potrebama.

S druge strane, za koji god program da ste čuli radiće na Windowsu, a posebno je važno, ukoliko ste preduzetnik ili knjigovođa, programi koje koriste državne institucije uglavnom najbolje rade na Windows operativnom sistemu.

U svakom slučaju, odluka koji operativni sistem ćete koristiti je u potpunosti na vama, ali bitno je da dobro istražite svaki od navedenih, kako biste se uvjerili koji vam najbolje „leži“.

Imajte u vidu da se laptopovi često prodaju bez operativnog sistema, što znači da ga morate instalirati da biste ga koristili. Ako to bude slučaj svakako da možete posjetiti najbliži servis te dodatno platiti kako bi vam instalirali operativni sistem po želji, ili (isplativija opcija) da pogledate jedan od tutorijala na youtube-u , te sami instalirate svoj operativni sistem.

2. IZABERITE PRAVU KONFIGURACIJU

Prvo ali ne i jedino što treba gledati je RAM.

Najbolje bi bilo da izaberete 8 ili više GB RAM-a. Čak i ako izaberete nešto pristupašniji model, ukoliko je moguće, neće škoditi da unapredite uobičajenih 4GB na 8GB, budući da ova stavka ne bi trebalo da košta previše, a značiće vam puno na duge staze.

Ako Vam je to ipak trenutno previše, ne brinite, možete kupiti i laptop sa 4GB RAMA, a kasnije kad budete u prilici uraditi nadogradnju RAM.

Ako se pitate čemu služi 8GB RAM-a i zašto su vam potrebni, pored mnogih uloga koje ima jedna je ta da u internet browseru možete otvoriti, na primer, 20 tabova i da pri tom držite dva otvorena programa, a da ne dođe do kočenja u radu.

Druga važna stavka je procesor.

Ako govorimo o Intelovim procesorima, ne uzimajte ništa ispod Intel Core i3 procesora sem ukoliko niste baš ograničeni sa novcem i potrebama.

Za intenzivniji rad daleko je bolji Core i5 čip dok vam, za nešto profesionalnije korištenje samog laptopa toplo preporučujemo Core i7 procesore.

Napomenućemo da postoje i i9 procesori, ali ukoliko uzimate laptop sa ovim čipom, najverovatnije već odlično znate za koje namjene će mašina služiti i zašto trošite veliku svotu novca.

S obrzirom da je AMD u zadnjih par godina sa Ryzen procesorima napravio pometnju na tržištu ponudivši najbolji omjer uloženog i dobijenog, toplo vam preporučujemo Ryzen seriju procesora za laptope.

Preporučujemo:
– Ryzen 3 za običnog manje zahtjevnog korisnika.
– Ryzen 5 za srednje zahtjevnog korisnika, te korisnika koji računar koristi za malo zahtjevnije zadatke.
– Ryzen 7 i Ryzen 9 za zahtjevne korisnike, korisnike koji računar koriste za dosta zahtjevne poslove, kao i programe koje zahtjevaju jače procesore.

3. BATERIJA

Laptop je prvenstveno mašina namjenjena za korištenje u pokretu, te tamo gdje utičnica nije prisutna, pa zbog toga nam je vrlo bitno koliko baterija laptopa može da izdrži.

Svakako pročitajte pažljivo specifikacije računara koje proizvođač navodi, te provjerite koliko proizvođač sugeriše da će baterija držati, te slobodno oduzmite 2 sata od navedenog vremena, tako ćete dobiti neko realno vrijeme trajanja baterije.

Generalno pravilo je da manji i slabiji računari – tzv ultrabook laptovi, imaju najduže trajanje baterije (i do 10 sati), dok jače mašine uglavnom za 3-4 sata potroše bateriju.

Bitno je napomenuti da prilikom igranja video igara i korištenja laptopa za nešto intenzivnije zadatke, baterija vrlo malo traje, te se preporučuje korištenje isključivo dok je laptop priključen na punjač. (Korištenjem računara na ovaj način smanjujete životni vijek baterije)

4. SSD ILI HARD DISK

SSD memorija nudi dosta veću brzinu u odnosu na HDD, ali je nešto skuplji. Možete da kupite SSD od 120GB ili HDD od 500GB za istu količinu novca.

U zavisnosti od namene i sredstava koja planirate da uložite u računar izaberite i memoriju.

Razmislite i da li je za vas najbolja opcija laptop kod koga možete napraviti kombinaciju SSD-a malog kapaciteta i većeg HDD-a. U ovom slučaju instalacijom operativnog sistema na SSD dobijate brzinu rada mašine, dok HDD može da služi za skladištenje podataka.

5. VELIČINA LAPTOPA

Laptopovi dolaze u više različitih veličina, a koja je najbolja za vas, zavisi od toga koje su vaše potrebe.

Ukoliko svoj prenosni računar često nosite sa sobom i želite da bude što lakši, najbolji izbor za vas su laptopi od 11 i 13 inča – takozvani ultrabook računari. Neka vas veličina ne zavara, s obzirom da neke od ovih mašina imaju vrlo moćan hardware.

Laptopovi od 15 inča, s druge strane, najbolji izbor za korisnike kojima je potrebna nešto lakša mašina a opet dovoljno prostora za rad. Takođe tastatura kod ovakvih laptopova obično dolazi sa odvojenim numeričkim delom, što je svakako prednost.

Na kraju tu su i laptopovi od 17 i čak 20 inča. Ove mašine zapravo ne bi trebale da nose naziv laptop, jer svakako da ih nećete držati u krilu dok radite. Po pravilu, ovo su izuzetno moćne mašine koje su pravljene za posebne korisnike – primarno za gejmere i profesionalce koji se bave zahtevnim grafičkim i video obradama. Ipak, ovakvi korisnici radije koriste desktop računare.

Naše mišljenje je da računare sa dijagonalom od 17 i 20 inča uopšte ne razmatrate jer nisu praktični.

6. REZOLUCIJA EKRANA

Nije sve u veličini ekrana, mnogo više toga krije njegova rezolucija. Najmanja rezolucija koju ćete naći kod laptopa je 1366 x 768 pixela, što je dovoljno za većinu korisnika.

Nije učitano

Daleko više prostora za rad pružaju laptopovi sa 1920 x 1080 piksela na veličini od 15 inča. Ovi ekrani se nazivaju HD i kod njih veća rezolucija znači da će ikonice biti jasnije vidljive, a rad lakši.

Svakako da je najbolje da vi sami odete u prodavnicu i pogledate koja veličina ekrana i rezolucija vam odgovara, ukoliko se bavite obradom mulitmedijalnog sadržaja, smatramo da je izuzetno bitno da pogledate ekran laptopa prije same kupovine zbog tačnog prikaza boja.

7. BIRAJTE TASTATURU PO VAŠOJ MJERI

Ukoliko vaš laptop treba da služi za pisanje tekstova i dokumenata, vrlo je važno izabrati pravu tastaturu, kako bi vam bilo što udobnije prilikom kucanja i kako ne bi došlo do zamaranja prstiju.

Tastature kod laptopova variraju u zavisnosti od materijala koji se koristio prilikom izrade i samog kvaliteta izrade. Glavni problem je manjak fizičkog prostora za smještanje tastature, te često tastaturu dobijamo bez odvojenog numeričkog dijela.

Takođe, možete izvesti jedan test, prilikom pritiska tastature po sredini ne bi trebalo doći do prevelikog ugibavanja, ako ipak dođe možete biti sigurni da se radi o lošem kvalitetu izrade.

Svakako da i ovde važi preporuka da odete u prodavnicu i sami isprobate tastaturu.

8. TOUCHPAD

Kada kupite laptop vjerovatno ćete ga najčešće koristiti bez eksternog miša. Umjesto toga upotrebljavaćete touchpad što znači da je vrlo važno da vaš novi laptop posjeduje touchpad koji vama odgovara, u suprotnom provešćete sate i sate nervirajući se zbog nelagodnosti prilikom korištenja istog.

Zato proverite kvalitet touchpad-a u prodavnici, naročito ukoliko kupujete jeftiniji model laptopa. S druge strane, skuplji laptopovi, u principu, imaju dobar touchpad. Ali, to nije razlog da ga ne testirate prije kupovine i utvrdite da li vam odgovara.

9. PORTOVI NA LAPTOPU

Laptop je ograničen prostorom i, samim tim, na sebi ima daleko manje portova u odnosu na desktop računar. Ujedno, uvođenje USB C porta na scenu dovelo je do toga da se broj priključaka koji se ugrađuju u ove mašine dodatno smanji.

Zapravo, skuplji laptopovi sve češće poseduju samo nekoliko (uglavnom do četiri) USB C portova dok su HDMI (za lako povezivanje sa TV-om ili eksternim monitorom), čitač kartica i drugi konektori polako počeli da odlaze u istoriju.

Nije učitano

Ukoliko se odlučite za mašinu koja ima samo USB C na sebi, rješenje je dokupljivanje „dongl“ kablova, ali je to dodatni trošak. S druge strane, laptopovi srednje klase imaju najviše raznovrsnih portova uključujući i DVD ROM koji takođe polako ali sigurno odlazi u istoriju.

Znajte da će u skorijoj budućnosti sve preći na USB C tehnologiju, tako da, ukoliko niste spremni da kupujete nove periferne uređaje već želite da koristite stare koji i dalje dobro rade, izaberite laptop sa portovima koji su vam potrebni.

10. KOLIKO PARA ZA DOBAR LAPTOP?

Stara poslovica kaže: „Koliko para, toliko muzike“. U zavisnosti od karakteristika koje želite da vaš novi laptop ima i sa kakvim radnim zadacima treba da se suoči, zavisiće i njegova cijena.

Po pitanju cijene, laptope možemo podijeliti u tri grupe – skupi laptopi, laptopi srednjeg cjenovnog ranga i jeftiniji laptopi.

10.1. LAPTOPOVI OD 1.000+ EURA

U ovoj grupi savjet za kupovinu laptopa je jasan – što više novca to bolji laptop.

Ukoliko ste spremni da potrošite 1.000 eura ili više naravno da nećete pristajati na bilo kakve kompromise. Kada je u pitanju RAM, ništa ispod 16GB nije prihvatljivo. Svakako ćete u svom laptopu zahtjevati SSD od najmanje 512 GB, tastaturu sa pozadinskim osvjetljenjem i odvojenom grafičkom kartom.

Ovde su izuzetak ultrabook laptopovi čija je visoka cijena opravdana kvalitetnom izradom, portabilnošću, sjajnim ekranom i baterijom koja drži najmanje 6 sati. Takođe, izuzetak su i Apple računari koji obično, predstavljaju najskuplje modele laptopova na tržištu.

S druge strane, ako odvajate nekoliko hiljada eura za laptop, najverovatnije ste napredni korisnik i odlično znate kakva mašina i za kakav posao vam je potrebna. Ono što bi trebalo da znate da će jedna takva mašina da vas služi godinama, sve i da nakon nekog vremena dobijete želju da ga prodate cijena mu neće značajno opasti, te ćete vratiti dobar dio uloženog novca.

10.2. LAPTOPOVI SREDNJEG CJENOVNOG RANGA

S druge strane, jeftiniji modeli koji su u cjenovnom rangu od oko 500 evra zapravo zahtjevaju najviše razmišljanja i analiziranja.

U principu, ovde računajte na mašinu sa ekranom od 15 inča koja će najčešće imati do 8GB RAM-a i integrisanu grafičku kartu, tako da pažnju trebate usmjeriti na odabir ostalih komponenti.

Da biste pravilno odlučili, najbolji savjet za kupovinu laptopa u srednjem cjenovnom rangu jeste to da tačno znate za šta namjeravate da ga koristite. Da li ćete pred njega staviti zadatke koji zahtevaju snažnu grafičku kartu, ili one koji traže brz procesor i maksimalnu brzinu pri radu.

Na primer, ukoliko će računar služiti primarno za obradu fotografija, možete se slobodno odreći skupog SSD-a manjeg kapaciteta i uzeti hard disk od 1TB uz i5 procesor ili njegov AMD ekvivalent.

Opet, za igranje video igara posao često završava i i3 procesor uz 8GB RAM, ali će SSD biti od značaja za brži rad laptopa.

U svakom slučaju, univerzalan savjet za kupovinu laptopa srednje klase glasi „Ne žurite sa kupovinom, već dobro analizirajte„.

10.3. JEFTINIJI LAPTOPI

Jeftini laptopovi uglavnom dolaze sa 4GB RAM-a, hard diskom do 500GB, integrisanom grafičkom kartom i ekranom koji nije značajnog kvaliteta.

Ipak, i ovakve mašine imaju svoju ulogu. Ako vam treba računar za rad u office programima i pretragu interneta, ili laptop koji će dijete koristiti za društvene mreže, gledanje klipova na YouTube-u ili igranje jednostavnih igara, ovo je odličan izbor.

Naravno, ne računajte da će ovakav laptop moći da se izbori sa težim zadacima, ali obavljaće sve ono za šta ste ga kupili.

(IZVOR: IT Svijet)

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.