Nastavljen projekat obnove livada i pašnjaka u Posavini (FOTO) - Glas Regije

Nastavljen projekat obnove livada i pašnjaka u Posavini (FOTO)

Nije učitano

default

Tokom ljeta 2020. i nakon velikog interesovanja javnosti i uspješne realizacije prve dvije faze od donatora je odobren i treći projekat obnove vlažnih pašnjaka i livada sada na području Odžaka.

Nije učitano

Tokom jula nastavljene su i završne aktivnosti u Šamcu na izgradnji objekta za stoku, ograda i pojilišta na imanju poznatog šamačkog poljoprivrednika Čedmoria Borojevića koji je jedan od kooperanata u ovom projektu u Posavini.

„Na ovaj korak odlučio sam se iz razloga što dugujemo prirodi koja nam je dala toliko i stvorila uslove za usješnu poljoprivrednu proizvodnju na ovim prostorima. Ovo vraćanje prirodi radimo jer nam je očuvanje tradicionalnog privređivanja važno i za unaprijeđenje i razvoj sadašnje proizvodnje. Vrijedni geni i rase sadržani su u ovom tradicionalnom načinu uzgoja stoke i na ograničenim površinama ih svakako treba očuvati“ izjavio je ovom prilikom Borojević.

Nije učitano

Na području Odžaka kooperant u projektu je veterinar Marko Majić, koji je u projektu sa nešto većim fondom komercijalnih rasa stoke poput simentalca, ali će se stoka držati na tradicionalan način u sistemu krava-tele na posavskim pašnjacima.Cilj ovog projekta je očuvanje vlažnih pašnjaka u Posavini u opštinama Šamac, Domaljevac i Odžak, kao i sprječavanje zarastanja invazvinom vegetacijom i očuvanje autohtonih vrsta biljaka i životinja na pašnjacima. Projekat partnerski realizuju udruženja „Naše ptice“ i „Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta“ iz Sarajeva i Banjaluke, a finansira njemačka fondacija Euronatur.

Nije učitano

Kroz projekat je do sad obnovljeno preko 15 ha površine pašnjaka, nabavljeno 15 grla stoke i autohtonih rasa 10 junica podoloaca, izgrađena ograda, objekti za stoku, iskopano preko 10  pojilišta koja su ujedno i staništa flore i faune vlažnih područja.

Jovica Sjeničić/GlasRegije

1 thought on “Nastavljen projekat obnove livada i pašnjaka u Posavini (FOTO)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.